Suriye sınırında tehlikeli çatışma, AKP’den saldırgan adım!

Kilis yakınlarında silahlı muhaliflerle Suriye askerleri arasında çıkan çatışmada 3 muhalifin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı belirtildi. Çatışmada çıkan serseri bir kurşunun bir Türk görevlinin yaralanmasına neden olduğu belirtiliyor.

Suriye’ye dönük savaş tehditlerinin arttığı bir dönemde Kilis yakınlarında tehlikeli bir çatışma meydana geldi. Türkiye’yi üs olarak kullandıkları bilinen silahlı muhaliflerle Suriye askerleri arasında çıktığı belirtilen çatışmada 2 muhalifin yaşamını yitirdiği, 17 muhalifin de yaralandığı belirtiliyor. Çatışma sırasında serseri bir kurşunun Kilis’in Öncüpınar Gümrük Sahası Hac Konaklama Tesisleri’ndeki konteyner kentte bir Türk kadın görevliye isabet ettiği belirtilirken DHA haberi “Suriyeli askerler Türk görevliyi yaraladı” diye verdi.

DHA’nın haberine göre, Kilis Valisi Yusuf Odabaş, Öncüpınar Gümrük Kapısı Hac Konaklama Tesisleri’ndeki konteynır kentte bulunan 1 Türk tercümanın yanısıra 2 Suriyelinin, sınır bölgesinde Suriye ordusu ile muhalifler arasındaki çatışma sırasında serseri kurşun ile yaralandığını açıkladı.

Suriye’den de 13 yaralı Suriyelinin Türkiye’ye getirildiğini, bunlardan 2’sinin ise tedavi için götürüldüğü Kilis Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybettiğini açıklayan Vali Odabaş, Öncüpınar Gümrük Kapısı’ndan Suriye’ye geçişlere güvenlik nedeniyle geçici olarak izin verilmediğini de kaydetti.

Gece saat 03.30’dan itibaren Suriye sınırında çatışmaların devam ettiğini de belirten Odabaş, konteynır kentte şu anda 9 bin 200 Suriyelinin bulunduğu da sözlerine ekledi.

Silahlı muhaliflerin Türkiye’de barındığı, askeri hazırlık yaptıkları ve sınırın Suriye tarafına geçerek suikast ve bombalı saldırılar düzenlediği biliniyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru: Annan Planı artık kadük hale geldi, yarın yeni bir dönem başlayacak
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, konu ile ilgili gazetecilerin sorusuna “Ne kadar ciddidir, bize karşı bir hareket midir yoksa Suriye’den intikal eden bir ateş olayı mıdır değerlendiriyoruz” dedi.

Koru ayrıca, Annan Planı’nın artık kadük olduğunu ve yarından itibaren yeni bir dönem başlayacağını belirterek AKP hükümetinin Suriye’ye karşı daha saldırgan bir politika izleyeceğini de ilan etmiş oldu.

“Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı”nın açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koru, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın, Suriye barış planının gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığını belirterek, “10 Nisan tarihi artık kadük oldu gibi gözüküyor. Kofi Annan’ın ziyareti olacak bölgeye o da bizzat görecek kendi gözleriyle Suriyelilerle kendisi de görüşecek. Dolayısıyla öyle zannediyorum ki yarından itibaren yeni bir dönem başlayacaktır” dedi.

Suriye yönetimi Annan Planı’nı kabul etti ama muhalifler etmedi
Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdessi dün, Kofi Annan’ın da Suriye yönetimine, “silahlı terörist grupların şiddeti durdurmayı kabul ettiğini ve silahlarını bırakmaya hazır olduğunu belirten yazılı bir güvence veremediği” yönünde açıklama yaptı.

Makdessi’nin açıklamasında, Suriye yönetiminin Kofi Annan’dan garanti talep ettiği en dikkat çekici başlığı ise, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye’deki muhalif grupları finanse etmeleri ve silahlandırmalarının durdurulması oluşturdu.

Makdessi ayrıca, Annan Planı’nın kabul etmelerinden bu yana silahlı muhaliflerin saldırılarının arttığını duyurdu.

(soL – Haber Merkezi)

Yorum yapın yada içinizi dökün rahatlayın...