Eminağaoğlu HSYK’nin Zekeriya Öz kararına tepki gösterdi

HSYK’nin 3 yıl önce reddedilen kurul kararını kabul edilmiş göstererek Zekeriya Öz’ü Yargıtay üyeliği aday listesinde göstermesine Yargı-Sen Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu tepki gösterdi.

Yargı-Sen Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun soL’a yaptığı açıklama:

“Zekeriya Öz’ün birinci sınıf yargıçlığa ayrılma talebi HSYK tarafından 2008 yılında kabul görmedi. 2011’de bu istem kabul edildi ve kabul işlemi 2008 yılından geçerli olarak yapıldı. Böylece birinci sınıf yargıçlığa ayrılmak için 3 yıl koşulunu gerçekleştirmiş oldu. Bir anda bütün koşullar sağlanmış. Şeklen koşullar yerine getirilmiş, buradan hareketle maaş farkı da ödenmiş gibi gözüküyor. Ancak Öz ve bu çerçevede, hızla yükselen ve her türlü işlemleri yeni HSYK döneminde lehe sonuçlanan kişilerle Zekeriya Öz hakkında, Anayasa değişikliğinden önceki HSYK, birinci sınıfa ayrılmama kararı verirken, yeni HSYK önce terfi niteliğinde atamalar yapıp, daha sonra ise önceki HSYK döneminde verilen kararı kaldırıyor.

Bu süreç üç yıl sürdüğüne göre, Öz hakkında acaba başka dava ve soruşturma hiç mi kalmadı gibi sorular, HSYK açık ve şeffaf biçimde çalışmadığı, objektif hareket etmediği için yanıtsız kalıyor. Özellikle bu dönemde, yargıç ve savcılar için her türlü bahane ile soruşturmalar açılıp elde tutulurken, Öz ve bu çerçevede hareket edenlere, HSYK korumacı ve eşitlikten uzak bir biçimde hareket etme nedenini açıklayabilir mi?

Kamuoyuna bile yansıdığı üzere, Ergenekon olarak adlandırılan iddianamelerde Atatürk’ün adına yer vermesi nedeniyle, hakkında bu nedenle Atatürk’e hakaret gerekçesi ile 400 civarında tazminat davası açıldı. Gerçi daha sonra yargıç ve savcılara yönelik tazminat davaları, yapılan yasa değişikliği ile devlete yönelik davalar haline getirildiyse de, örneğin bu konuda, böyle bir iddia nedeniyle hakkında soruşturma açılmamış mı, neden açılmamış?

İlk üç Ergenekon iddianamesinde, soruşturma kapsamında olmadığım halde, benim adıma yer vermesi nedeniyle yaptığım şikayet başvuruları, “yargılama faaliyetidir” gerekçesi ile reddedildi. HSYK ve Adalet Bakanlığı, bu kadar korumacılığı tüm yargıç ve savcılar için eşitlikle yaptığını ortaya koyabiliyor mu? Hayır.

HSYK, Yargıtay üyelikleri için, bir taraftan liste ilan ederken, bu listeye herkesin adını ekledik, işte objektif hareket ediyoruz havasını yaratmaya çalışsa da, bu listeye yetiştirmek için belli kişiler için neden son sürat yapılan işlemler, herkes için yapılmamaktadır?”

(soL – Haber Merkezi)

Yorum yapın yada içinizi dökün rahatlayın...